Hanya seminggu selepas persenyawaan, perkembangan janin masih di peringkat awal, jadi untuk bercakap. Pada 4 minggu mengandung tubuh ibu akan mengalami perubahan drastik untuk menempuhi kehamilan.

Kemungkinan anda tidak mengalami semua simptom. Walaupun sesetengah wanita mengalami gejala-gejala awal kehamilan awal seperti Pre Menstrual Syndrome-PMS (perubahan mood, kembung dan kekejangan pada perut).

Telur yang disenyawakan dikenali sebagai blastosis anda akan melekatkan diri pada lapisan rahim. Sekitar 30 peratus dari pada ibu akan mengalami pendarahan implantasi akan berlaku apabila blastosis bergerak ke dalam dinding uterus.

Pendarahan implantasi akan berlaku. Biasanya yang ia adalah merah jambu merah, merah terang atau coklat muda. Jangan mengatakan ia haid!

 

Dalam tempoh enam hingga 12 hari selepas persenyawaan, telur mula melepaskan hCG iaitu hormon kehamilan yang akan segera mengubah garis pada ujian kehamilan.

HCG akan menyebabkan korpus luteum melekat pada dinding rahim. Daripadanya terhasil progesteron dan estrogen untuk menyuburkan kehamilan sehingga tiba masanya plasenta mengambil alih dalam masa enam minggu dari sekarang.