Aliran darah yang menghasilkan seri wajah anda juga boleh menyebabkan rasa pening. Hormon kehamilan anda, termasuk progesteron, menyebabkan saluran darah melebar.

Ini membolehkan lebih banyak aliran darah mengalirkan nutrien penting untuk bayi anda. Ini boleh menyebabkan tekanan darah anda menurun dan aliran darah kurang ke otak, yang menyebabkan pening.

Simptom anda berasa lebih pening akan lebih cepat bila berdiri terlalu lama atau bergerak terlalu cepat. Inilah sebabnya mengapa doktor akan mengesyorkan anda untuk jangan membebankan diri. Satu lagi sebab yang boleh menyebabkan anda berasa pening adalah tahap gula dalam darah yang rendah. Ini boleh berlaku apabila anda tidak makan secara tetap atau lupa untuk makan.

Pastikan anda snek berkhasiat sentiasa ada. Untuk membantu anda menguruskan rasa pening, anda boleh berbaring atau duduk dengan kepala anda antara lutut dan mengambil nafas dalam. Anda juga boleh cuba minum air atau jus buah-buahan.

Pada masa ini, berat badan anda mungkin tidak banyak meningkat. Apabila anda memasuki trimester kedua, anda akan bertambah berat badan. Ini adalah kerana anda akan memerlukan lebih banyak nutrien dan tenaga untuk menyokong bayi anda.