Ibu mula merasakan kelainan pada diri. Istilah paling mudah ialah ‘tak sedap badan.’ Cuba rasakan perubahan yang berlaku pada tubuh & tahap kesihatan diri. Selalunya bakal ibu tidak dapat lari daripada beberapa petanda ini.

a)Perubahan pada payudara

Jika terjadi kehamilan payudara akan membesar, hal ini disebabkan oleh meningkatnya produksi hormon esterogen dan progesteron. Payudara akan terasa makin lembut menyebabkan rasa sensitif yang lebih tinggi, hingga payudara akan terasa sakit atau nyeri bila dipegang. Puting susu membesar pula dan warnanya akan semakin gelap dan mungkin terasa gatal.

b) Kram perut

pada kondisi terjadinya kehamilan akan terjadi secara teratur. Dan kondisi kram perut ini, akan terus berlanjut sampai kehamilan trimester kedua, sampai letak uterus posisinya berada ditengah dan disangga oleh pinggul.

c) Mual & muntah (morning sickness) 

Mual dan muntah (morning sickness) Sekitar 50% perempuan yang mengalami kehamilan akan memiliki tanda-tanda ini. Pemicunya adalah peningkatan hormon HCG (Human chorionic Gonadotrophin) secara tiba-tiba dalam aliran darah.

Ia biasanya terjadi pada saat di pagi hari. Adakalanya mual dan muntah dapat boleh terjadi pada siang dan malam hari juga. Bahkan morning sickness terjadi hanya ketika si ibu mencium aroma atau wewangian tertentu.

d) Kerap buang air kecil

Setelah haid terlambat satu hingga dua minggu, keinginan untuk buang air kecil menjadi lebih kerap dari kebiasaannya. Ini disebabkan janin yang berkembang di dalam rahim menekan pundi kencing menyebabkan ia cepat penuh dan menyebabkan rasa buang air kecil lebih kerap. Ia juga boleh terjadi disebabkan oleh peningkatan hormon kehamilan. Oleh itu ibu jangan menahan kencing dan minum air selalu untuk mengelakkan dehidrasi.

e) Pening dan sakit kepala

Rasa pening dan sakit kepala yang dirasakan oleh ibu hamil diakibatkan oleh faktor keletihan, mual, lapar dan tekanan darah rendah. Selain itu, perasaan tegang dan depresi juga boleh jadi penyebab.

f) Rasa letih dan mengantuk berlebihan

Rasa lelah dan mengantuk pada ibu hamil selain disebabkan oleh perubahan hormonal dan juga pertambahan tugas beberapa organ penting seperti ginjal, jantung, dan paru-paru.

Organ-organ vital ini tidak hanya bekerja untuk mencukupi kebutuhan ibu saja, namun juga untuk pertumbuhan dan perkembangan janin. Perut ibu yang semakin membesar seiring dengan bertambahnya usia kehamilan juga memberikan beban tersendiri bagi tubuh ibu.

g)Sembelit

Masalah ini terjadi akibat peningkatan hormon progesteron. Hormon ini selain mengendurkan otot-otot rahim, juga memberikan kesan kepada mengendurnya otot dinding usus sehingga menyebabkan ibu susah membuang air besar.

h) Air liur bertambah

Tanda kehamilan ini terjadi akibat pengaruh perubahan hormon estrogen dan biasanya terjadi pada kehamilan trimester pertama. Keadaan ini biasanya menghilang setelah kehamilan memasuki trimester kedua.

i) Suhu badan naiknya

Apabila terjadinya kehamilan atau ovulasi, suhu tubuh ibu akan sedikit meningkat. Keadan inii akan berterusan selama terjadinya kehamilan.

j) Amenorea atau ketiadaan haid

Tanda-tanda kehamilan yang paling banyak tepat menunjukkan ialah apabila kitaran haid terhenti. Namun bagi wanita yang mempunyai kitaran haid tidak teratur, ketiadaan haid bukanlah tanda kehamilan yang boleh diambil kira.