Tulang rusuk bahagian bawah anda mula rasa sakit akibat ditolak keluar oleh rahim yang semakin membesar. Untuk kurangkan rasa tidak selesa, cuba duduk setegak mana yang anda mampu atau anda boleh mengangkat tangan dengan lurus melepasi kepala. Selain itu, jika anda ada cara lain yang lebih menyelesakan, amalkanlah kerana inilah waktu terbaik untuk anda cuba apa sahaja cara asalkan kesakitan yang dialami tidak berlarutan.

Pusat ibu akan kelihatan terbonjol keluar. Ini terjadi kerana perut yang membesar menolaknya keluar. Ia mungkin nampak pelik, tapi apabila ibu bersalin, pusat akan kembali normal.

Pada perkembangan janin di usia kehamilan 22 minggu ini, berat badan ibu hamil akan bertambah. Di usia kehamilan ini, Anda mungkin akan mengalami kontraksi tanpa rasa sakit yang disebut dengan kontraksi fisiologi Braxton Hicks. Biasanya, Anda akan merasa mulas ketika kontraksi ini terjadi, tapi rasa sakitnya cukup ringan.

Memang kontraksi ini tak berbahaya bagi janin, tapi jika kontraksi menjadi lebih intens menyakitkan atau lebih sering terjadi, hubungi dokter Anda segera karena hal ini dapat menjadi tanda persalinan prematur.