Anda mungkin menyedari perubahan payudara anda. Hormon kehamilan kebiasaannya menyebabkan payudara anda membengkak dan menjadi lembut. Ini disebabkan peningkatan dalam aliran darah ke kawasan payudara dan juga pembentukan lemak.

Anda juga akan mendapati puting anda semakin keluar dan kawasan gelap yang dikenali sebagai areola anda, mungkin akan kelihatan lebih gelap dan lebih besar. Ia akan berterusan menjadi semakin gelap dan besar sepanjang tempoh kehamilan. Semua perubahan ini adalah untuk menyediakan payudara untuk penyusuan.

Ketika dalam trimester pertama, anda mungkin merasa terlalu awal untuk memberitahu orang lain tentang kehamilan anda. Jangan bimbang, rahsia anda selamat bersama kami. Rahim anda semakin membesar dan mungkin menonjol ke luar atau tidak.

Jika anda pernah hamil sebelum ini, kemungkinan besar perkembangan rahim anda akan membuat perut anda kelihatan lebih besar daripada dahulu. Ini adalah perkara biasa. Otot dan ligamen abdomen anda pernah berkembang sebelum ini menjadikannya lebih mudah dan lebih cepat berkembang semasa kehamilan kedua.

Malangnya, ini juga bermakna anda mungkin merasa sakit belakang dan sakit pelvis lebih awal. Jika anda masih mahu merahsiakan kehamilan anda, cuba pakai pakaian longgar yang sesuai. Anda hanya perlu memberitahu orang lain perihal kehamilan anda apabila anda sudah bersedia.