Penglihatan mulai kabur kerana gangguan hormon. Penghasilan air mata yang semakin menurun akan menyebabkan iritasi pada mata serta ia menjadi kering terutamanya jika anda mengenakan kanta lekap. Bagi ibu hamil yang mempunyai masalah rabun, mungkin anda akan merasa lebih selesa untuk memakai cermin mata dari kanta lekap. Seorang wanita yang tidak rabun ketika hamil (pada usia kandungan ini), berpotensi untuk mengalami masalah rabun dekat ataupun jauh.

 

Masalah kabur penglihatan ini bukanlah sesuatu yang serius. Biasanya akan hilang selepas proses kelahiran. Pun begitu, anda dinasihatkan untuk berjaga-jaga kerana penglihatan yang kabur merupakan salah satu daripada simptom praeklampsia. Jika gangguan penglihatan ini bertambah serius, segeralah rujuk kepada pakar.

Tekanan darah mungkin akan meningkat agak tinggi. Jadi, jaga sedikit perasan dan emosi anda pada peringkat ini. Selain itu, anda juga akan mudah merasa letih dari biasa.

 

Bersedialah jika anda mengalami keputihan yang agak banyak pada waktu ini kerana gangguan hormon yang tidak menentu. Penglihatan menjadi kabur, tetapi ini hanya untuk sementara. Kekerapan ke tandas semakin bertambah.

Perut yang semakin membesar membuatkan anda mungkin mengalami nafas yang tercungap-cungap. Kekejangan kaki sangat normal kerana peningkatan berat badan serta perhatikan bahagian tubuh mulai ‘membengkak’ pada waktu ini.