Sebaik sahaja tahu diri anda hamil, mama perlu berwaspada untuk mengelakkan pelbagai masalah pada kandungan. Anda mungkin mengalami pelbagai kebimbangan tentang kesihatan dan keselamatan anda dan bayi. Antaranya ialah dua perkara ini, jangan dianggap remeh. Ia perlu dititikberatkan.

PENGGUNAAN KOMPUTER BERLEBIHAN

Apabila pekerjaan anda memerlukan anda menghadap komputer sepanjang hari, anda mungkin bimbang tentang kemungkinan kesan bahaya kepada anda dan bayi anda. Selama bertahun-tahun, ada pendapat yang mengaitkan penggunaan komputer dalam wanita hamil untuk jangka masa panjang dan keguguran.

 

Tetapi teori ini masih belum terbukti dan masih memerlukan kajian lanjut. Tetapi kesan bahaya yang terbukti ialah duduk untuk jangka masa panjang menyebabkan peredaran darah yang lemah.

Anda disyorkan untuk berdiri dan berjalan sekurang-kurangnya setiap jam di antara masa skrin komputer. Anda juga boleh meregangkan badan atau turun naik tangga untuk memastikan darah anda dipam.

ASAP ROKOK

Anda perlu mengelakkan kawasan yang menjadi tumpuan perokok. Asap rokok telah dikaitkan dengan komplikasi dalam plasenta yang menyebabkan berat kelahiran yang rendah.

 

 

Walaupun komplikasi ini belum lagi terbukti, adalah lebih baik untuk mengelakkan asap rokok sebaik mungkin. Merokok bukan sahaja yang bahaya kepada bayi tetapi anda. Ia boleh memberikan kesan buruk kepada kesihatan dalam jangka masa panjang.