Rasa loya boleh membuatkan anda berasa letih. Kekuatan mental sahaja tak cukup. Apa yang merisaukan ialah loya ini selalunya akan membawa kepada mual dan muntah.

Berikut adalah beberapa tips berguna untuk menguruskan rasa loya anda:

  • Pilih makanan dengan teliti. Pilih makanan berkarbohidrat, rendah lemak dan mudah untuk dihadam. Makanan ringan seperti gula-gula halia kadangkala sangat berguna. Anda harus mengelakkan makan makanan yang berminyak, pedas dan berlemak.

 

  • Makan makanan ringan atau hidangan dengan kuantiti yang sedikit tetapi lebih kerap. Anda mungkin mengalami kesukaran memakan tiga hidangan sehari. Makan hidangan yang lebih kecil dengan lebih kerap boleh membantu rasa loya anda. Anda boleh mencuba makan lima kali sehari berbanding tiga kali sehari. Ini boleh membantu anda mencerna lebih banyak makanan dan menyerap lebih banyak nutrien.
  • Minum lebih banyak air. Pastikan anda minum air dengan banyak. Untuk membantu rasa loya, anda boleh mencuba teh halia.

  • Elakkan makanan yang membuat anda berasa tidak selesa dan loya. Elakkan makanan atau bau yang membuat anda loya. Pastikan pengudaraan bilik baik dan tidak berbau untuk mengelakkan sebarang kemungkinan yang memburukkan rasa loya anda.

  • Menghirup udara segar. Jika cuaca mengizinkan, buka tingkap anda apabila anda berada di rumah atau di tempat kerja. Berjalan setiap hari di luar rumah juga akan membantu melegakan rasa loya anda.
  • Mengambil vitamin pranatal anda dengan makanan. Vitamin pranatal boleh membuatkan anda berasa loya. Pastikan anda mengambil vitamin anda selepas makan seperti snek ringan atau menghisap gula-gula halia selepas pengambilan vitamin anda.