Sekiranya anda didapati mengalami beberapa masalah kesihatan, anda perlu mendapatkan penjagaan khas. Jika masalah ini berlarutan sehingga usia kandungan memasuki minggu ke 40, anda mungkin mengalami komplikasi ketika bersalin.

Jika anda disahkan mempunyai masalah, jangan terlalu risau kerana doktor akan membuat pemerhatian dan pemeriksaan yang kerap sepanjang kehamilan sehingga anda bersalin.

Ujian imbasan atau ultrabunyi mungkin akan dibuat berulang kali untuk melihat keadaan kesihatan, kedudukan dan pergerakan bayi dalam perut. Turut diperhatikan pada waktu ini adalah kedudukan uri sama ada berada di tempat yang sepatutnya atau songsang. Terdapat juga beberapa perkara yang perlu anda beri perhatian dan ketahui.

Anemia
Anemia disebabkan oleh masalah tidak seimbang jumlah korpuskel (corpuscles) sel yang membentuk 45 peratus bahagian darah. Keadaan ini menyebabkan zat besi dalam badan menjadi kurang. Anda boleh menambah zat besi dalam badan dengan diet makanan berkhasiat termasuk semua daging merah, bijirin, sayuran hijau, kekacang dan serat.

Makanan seperti hati tidak digalakkan kerana ia mengandungi banyak vitamin A yang boleh berubah menjadi toksik. Prosedur biasa, ibu hamil yang mengalami masalah ini akan membuat ujian darah pada akhir minggu bulan kehamilan sebagai pemeriksaan anemia terakhir.

Jangkitan buah pinggang
Biasanya terjadi akibat berlakunya jangkitan bakteria. Jika anda mengalami masalah ini, cepat-cepat berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan.

Antara simptom-simptom yang boleh anda lihat adalah seperti sakit pada bahagian sekitar buah pinggang, kerap kencing dan diikuti dengan kencing berdarah. Selain itu, anda mungkin berasa sakit pada belakang, demam yang kuat, kesejukan, mual dan muntah-muntah.

Amalkan gaya hidup yang sihat serta sentiasa dapatkan pandangan dan nasihat terutama mengenai pemakanan dan sebagainya.