Leher Dan Ketiak Hitam, Muka Berjerawat Antara Perubahan Hormon Ibu Hamil Hadapi

Setiap wanita mengandung pasti akan mengalami perubahan hormon. Semakin meningkat usia kandungan, semakin banyak proses perubahan hormon berlaku.

Dalam tempoh kehamilan itu, perubahan hormon di kalangan wanita sangat ketara sehingga menyebabkan suami sukar untuk memahami sepenuhnya punca perubahan yang berlaku seperti emosi yang tidak stabil, sembelit, perubahan waktu tidur dan mengidam makanan.

Kesan perubahan pelbagai hormon dalam badan merupakan punca utama kepada semua simptom tersebut. Perubahan hormon inilah membolehkan wanita mengandungkan bayi selama sembilan bulan dan membantunya membesar.

Antara perubahan yang berlaku adalah:

LEHER, KETIAK DAN KAKI HITAM

Semasa hamil , perubahan kulit akan terjadi seperti ketiak hitam ,leher hitam dan kaki hitam serta sebagainya. Tompok-tompok hitam ini dipanggil “CHLOASMA”.

KEGATALAN KULIT

Ibu hamil jugak akan mengalami kegatalan kulit terutama pada bahagian perut. Kegatalan ini menyebabkan ibu tidak rasa selesa dan sentiasa tergaru.

JERAGAT DAN JERAWAT

Masalah pada kulit muka juga seperti jeragat dan jerawat akan terjadi pada ibu hamil. Ini disebabkan perubahan hormon ibu mengandung akan mengeluarkan minyak yang berlebihan pada muka dn kekurangan air juga akan menyebabkan timbul masaah jeragat, jerawat dan sebagainya.

Sumber: Klinik Dr Asmah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *